طرح توجیهی ماهی در قفس نقشه راهی برای تولید کم هزینه ولی پر سود
در سال های اخیر روش های نوین پرورش ماهی تا حدودی جایگزین صید سنتی شده است. در سال 1361 به صورت آزمایشی پرورش ماهی در قفس در سد “دز” استان خوزستان آغاز شد. در سال 1369 با انعقاد قراردادی میان سازمان شیلات ایران و یک شرکت نروژی پرورش ماهی در قفس در دریای خزر نیز انجام شد. این روش پرورش ماهی، روشی تماماً صنعتی و بسیار سودآور است. به دلیل استفاده از منابع غذایی و آب های طبیعی علاوه بر کیفیت بهتر هزینه های کمتری نیز صرف خواهد شد. امروزه به دلیل لزوم آگاه شدن از میزان سودآوری و اقتصادی بودن پروژه ها، طرح توجیهی ماهی در قفس نیز مورد توجه افراد علاقه مند به این حوزه پرسود شده است.
سرمایه مورد نیاز برای پرورش ماهی در قفس
برای تخمین دقیق میزان سرمایه مورد نیاز برای شروع کار، بهتر است طرح توجیهی ماهی در قفس نوشته شده و بر اساس آن کار را پیش برد. در طرح های توجیهی میزان سرمایه لازم، ضررهای احتمالی و میزان سود پیش بینی شده و توجیه اقتصادی طرح بررسی دقیق می گردد. برای راه اندازی پروژه پرورش ماهی در قفس چهار بخش اصلی هزینه بر را به صورت زیر تعریف می کنند:
- احداث کارگاه یا تولیدی
- خرید قفس و تجهیزات آن
- تأمین بچه ماهی ها
- تأمین غذا و مکمل های لازم برای رشد ماهی ها
برآورد هزینه های لازم برای طرح پرورش ماهی در قفس
همانطور که پیش تر اشاره شد برای شروع پروژه پرورش ماهی در قفس در چهار بخش باید هزینه کرد. علاوه بر این هزینه های سربار دیگری مانند دستمزد کارگران نیز باید در نظر گرفته شود. در طرح توجیهی ماهی در قفس تمامی این هزینه ها در نظر گرفته شده و افراد می توانند به صورت مطمئن تری کار را آغاز کنند.
- هزینه احداث کارگاه: با توجه به موقعیت مکانی و متراژ آن در نظر گرفته می شود. البته امروزه بسیاری از قفس ها را در سواحل و در آب دریا قرار می دهند.
- قفس و تجهیزات آن: امروزه قفس هایی در ابعاد 16 تا 20 متر که از جنس فولاد یا پلی اتیلن هستند برای پرورش ماهی در قفس استفاده می شوند. قیمت این قفس ها در در حال حاضر حدود 140 میلیون تومان است.
- هزینه خرید بچه ماهی: قیمت خرید بچه ماهی با توجه به نوع، وزن و بازار هدف آن متفاوت است.
- هزینه های خوراک: هزینه خوراک تقریباً 60 تا 70 درصد هزینه های پروژه پرورش ماهی در قفس را شامل می شود. اگر قفس ها در دریا قرار گیرند این هزینه تا حدی کاهش می یابد. زیرا علاوه بر غذایی که به ماهی ها داده می شود از منابع غذایی درون دریا نیز تغذیه می کنند.
پیش بینی میزان سود در طرح توجیهی ماهی در قفس
طرح توجیهی ماهی در قفس سود خوبی را برای این قبیل پروژه ها پیش بینی می کند. این طرح با توجه به هزینه کرد آن سودآوری خوبی داشته و اگر بر پایه طرح های توجیهی اصولی و درست پیش برود، سودآوری خواهد داشت. یکی از دلایل این سودآوری، عدم وجود محدودیت در میزان تولید در دریا است. همچنین میزان هزینه کرد اولیه نسبت به میزان تولید محصول نهایی بسیار کمتر است. مثلاً یک مجموعه 20 هکتاری پرورش میگو را با ظرفیت 75 تا 100 تن در سال در نظر بگیرید. اگر این مجموعه سالانه 3 میلیارد تومان هزینه داشته باشد، در مقابل در ازای هر 100 تن تقریباً 1.5 میلیارد تومان سوددهی خواهد داشت. حالا اگر همین مجموعه را برای پرورش ماهی در قفس در حجم 500 تن در نظر بگیریم، سود آن حدوداً 7.5 میلیارد تومان خواهد بود.
مطالعه بیشتر: طرح توجیهی ماهی کپور
تجهیزات لازم برای طرح تولید ماهی در قفس
طرح توجیهی ماهی در قفس به بهترین شکل ممکن تجهیزات لازم برای راه اندازی طرح را بررسی کرده و مقرون به صرفه ترین آن را معرفی می کند. در پروژه های پرورش ماهی در قفس اصلی ترین تجهیزات کار قفس ها هستند. این قفس ها در 4 مدل زیر به کار گرفته می شوند:
- قفس ثابت: قفس هایی با کیسه های توری که برای آب های کم عمق مناسبند. این قفس ها ارزان و ساده هستند.
- قفس شناور: این قفس ها در شکل و اندازه های مختلف ساخته شده و بسیار پرکاربرد هستند. توری آن ها به وسیله یک حلقه به صورت شناور نگه داشته می شوند.
- قفس با قابلیت غوطه ور شدن: کیسه توری این قفس ها هم می توانند در سطح آب قرار گیرند و هم در زمان تلاطم آب به عمق بیشتر منتقل شوند.
- قفس غوطه ور: این قفس ها از جنس چوب و بسیار ساده ساخته شده و آب در آن جریان پیدا می کند.
بررسی توجیه اقتصادی طرح تولید ماهی در قفس
طرح توجیهی ماهی در قفس، برای بررسی توجیه اقتصادی پروژه، به سراغ بازار هدف و خریداران این محصول می رود. مراکز فروش آبزیان و کارخانه های تولید کنسرو ماهی را بزرگترین بازار هدف این محصول می دانند. امروزه طرح های توجیهی، توجه خاصی به موضوع صادرات دارند. ماهی های پرورشی ایران نیز طرفداران زیادی در کشورهایی مانند ترکیه، عراق، کشورهای عربی و… دارند.
چه مشکلاتی طرح های پرورش ماهی در قفس را تهدید می کند؟
پرورش ماهی در قفس نیز مانند بیشتر پروژه های تولیدی نیازمند تخصص و آگاهی کامل نسبت به فرصت ها و تهدیدهای موجود است. اگر همه جوانب به درستی بررسی نشوند ممکن است در کمتر از یک سال پروژه شکست خورده و سرمایه فرد از بین برود. برخی از این مشکلات عبارتند از:
- انتخاب نادرست مکان طرح
- اشتباه در انتخاب بچه ماهی بدون در نظر گرفتن بازار هدف و شرایط پرورش آن
- بی توجهی به بیماری هایی که ماهی ها را تهدید می کنند
- بی توجهی به بوروکراسی اداری و فرایند دریافت مجوزها
- بی توجهی به رقابت میان صیادان و تولیدکنندگان منطقه
طرح توجیهی ماهی در قفس
طرح توجیهی ماهی در قفس می تواند مانند یک نقشه راه در این صنعت نوپا، از ابتدا تا انتها همراهتان باشد. در این طرح های توجیهی تمام جوانب کار به صورت دقیق در نظر گرفته شده و فرصت و تهدیدهای آن بررسی می گردد. کلیه هزینه های اولیه برای شروع، هزینه های سربار، پیش بینی سود و.. محاسبه می شوند. به این ترتیب می توان با اشراف و آگاهی کامل به تمام جنبه های طرح، کار را آغاز کرد. علاوه بر این پروژه هایی که بر اساس طرح توجیهی کار را شروع کرده اند می توانند مجوز گرفته و برای دریافت وام اقدام کنند.
سفارش طرح توجیهی ماهی در قفس به صورت اختصاصی
برای سفارش طرح توجیهی ماهی در قفس می توانید با مشاوران ما تماس گرفته و با اطمینان خاطر کار را به ما بسپارید. کارشناسان ما با بررسی کامل طرح و بایدها و نبایدهای آن، تمام جزئیات را به خوبی بررسی می کنند. پس از ارائه طرح توجیهی نیز ما شما را تنها نگذاشته و تا 4 ماه پشتیبان و همراه شما هستیم.