بیودیزل که با نام بیوگازوئیل نیز شناخته می شود، از سوخت های پاک به شمار می رود. این سوخت به دلیل تجزیه پذیر بودن به جایگزین خوبی برای سوخت دیزل تبدیل شده است. بیودیزل یا بیوگازوئیل از منابع طبیعی ازقبیل روغن های گیاهی تهیه می شود و می توان از آن در انواع موتورهای احتراقی استفاده کرد. در طرح توجیهی تولید بیودیزل به بررسی فرآیند تولید، میزان سرمایه، هزینه ها، تجهیزات و همچنین نرخ سوددهی اشاره می شود.
چرا باید کارخانه تولید بیودیزل را راه اندازی کنیم؟
با توجه به اهمیت استفاده از سوخت های پاک و تجزیه پذیر، تولید بیودیزل به طور قابل توجهی نسبت به گذشته افزایش یافته است. از این سوخت معمولاً به عنوان یک سوخت کارآمدتر در مقایسه با انواع دیگر سوخت ها ازجمله دیزل استفاده می شود. از مهم ترین کاربردهای بیودیزل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پاک کننده لکه های روغن، جوهر، واکس و قیر
- از بین بردن رنگ و چسب
- جلوگیری از خوردگی و زنگ زدگی
- قابل استفاده برای گرمایش خانه ها
- پاک کننده چربی دست ها
- رقیق کننده انواع مختلف روغن و گریس
یکی دیگر از کاربردهای اصلی تولید بیودیزل، افزودن آن به سوخت دیزلی به منظور روانی بیشتر است. در نتیجه، تولید بیودیزل می تواند بازار فروش بسیار گسترده ای داشته باشد که در صورت سرمایه گذاری دقیق به سودآوری قابل توجهی تبدیل می شود.
وضعیت تولید، صادرات و واردات
مشخص کردن وضعیت تولید، صادرات و واردات از بخش های مهم طرح توجیهی تولید بیودیزل به شمار می رود. تولید بیودیزل به نوع مواد اولیه بستگی دارد. به طور کلی، مواد اولیه بکار رفته جهت تولید این سوخت عبارتند از: روغن گیاهی ضایعاتی، متانول و کاتالیزور.
تولید بیودیزل با موانع متعددی در فرآیند تولید همراه است. این موانع، کار را برای بسیاری از تولیدکنندگان دشوار می کند. به همین دلیل، واحدهای تولیدی اندکی قادر به دریافت مجوز و پروانه بهره برداری از وزارت صنعت، معدن و تجارت شده اند.
در سال های اخیر، توجه بسیاری از کشورهای اروپایی و کشورهای پیشرفته جهان به استفاده از بیودیزل به عنوان سوخت جایگزین جلب شده است. این موضوع می تواند ظرفیت تولید بیودیزل به منظور استفاده در طرح های صادراتی را افزایش دهد. با این وجود، ایران از تولیدکننده های اصلی بیودیزل در جهان محسوب نمی شود. در نتیجه، نمی توان انتظار صادرات این سوخت در سال های پیش رو را داشت.
تولید بیودیزل با چه میزان سرمایه امکان پذیر است؟
میزان سرمایه اولیه یکی از مواردی است که حتماً باید در طرح توجیهی تولید بیودیزل مورد توجه قرار گیرد. به طور کلی، سرمایه اولیه جهت راه اندازی واحد صنعتی فعال در زمینه تولید بیودیزل حدود 25 میلیارد تومان برآورد می شود.
هزینه های تاسیس واحد تولیدی بیودیزل
از دیگر موارد مهم در طرح توجیهی تولید بیودیزل، برآورد هزینه های مربوط به تاسیس واحد تولیدی است. هزینه های تاسیس واحد تولید بیودیزل شامل هزینه خرید یا اجاره زمین، هزینه نیروی انسانی، هزینه تهیه تجهیزات مورد نیاز، مواد اولیه و غیره می شوند. اگر در محاسبه هزینه های تاسیس واحد تولیدی بیودیزل دقت نشود، خسارت های مالی جبران ناپذیر به وجود می آیند.
بازار فروش محصولات تولید شده
بیودیزل از روغن های های طبیعی نظیر سویا یا حتی چربی حیوانی تهیه می شود. دلیل اصلی افزایش توجه به بیودیزل، ظرفیت تولید گسترده سویا به حساب می آید. افزایش تولید سویا موجب تولید مازاد و در نتیجه، کاهش قیمت ها می شود. یکی از اصلی ترین انواع بیودیزل که در آمریکا تولید می شود، متیل سویا نام دارد. متیل سویا از واکنش متانول با روغن سویا به دست می آید.
شکل های مختلف بیودیزل همچنان در بسیاری از کشورهای جهان ناشناخته هستند. در نتیجه، بازار فروش و عرضه این سوخت پاک با موانع زیادی روبرو می شود. علاوه بر بازار فروش، موانع نظارتی متعددی نیز در فرآیند تولید آن وجود دارد. از سوی دیگر، قیمت تولید بیودیزل توسط برندهای مختلف بسیار رقابتی است. مشخص کردن موانع مشکلات در طرح توجیهی تولید بیودیزل می تواند از خسارت های مالی جلوگیری کند.
با این وجود، بسیاری از کشورهای توسعه یافته یا در حال توسعه به دنبال استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر هستند. بیودیزل می تواند یک جایگزین کارآمد برای بسیاری از سوخت های فسیلی ازجمله نفت باشد. در نتیجه، انتظار می رود که بازار فروش بیودیزل در سال های اخیر افزایش یابد.
مراحل اخذ مجوز و پروانه بهره برداری
در طرح توجیهی تولید بیودیزل حتماً باید به مراحل اخذ مجوز و پروانه بهره برداری اشاره شود. تولیدکنندگان بیودیزل جهت آغاز فعالیت خود حتماً باید مجوزهای مربوطه را از وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) دریافت کنند. این مجوزها شامل موارد زیر می شوند:
- مجوز سرمایه گذاری خارجی
- جواز تاسیس
- پایان کار ساختمان
- پروانه بهره برداری
وام و تسهیلات بانکی
اخذ وام و تسهیلات بانکی، نقش بسیار مهمی در سرمایه گذاری در زمینه تاسیس واحدهای صنعتی دارد. اخذ وام و تسهیلات بانکی برای تاسیس واحد صنعتی تنها با ارائه طرح توجیهی تولید بیودیزل امکان پذیر خواهد بود. از آنجایی که روز به روز بر میزان تقاضای سوخت های پاک اضافه می شود، انتظار می رود تسهیلات بانکی متنوعی در اختیار سرمایه گذاران قرار گیرد.
ارزیابی سودآوری تاسیس واحد تولید بیودیزل
طرح توجیهی تولید بیودیزل علاوه بر محاسبه هزینه ها و سرمایه اولیه، نرخ سودآوری را نیز برآورد می کند. همانطور که گفته شد، نرخ سودآوری واحد تولید بیودیزل به هزینه مواد اولیه ازجمله سویا بستگی دارد. با توجه به افزایش ظرفیت تولید سویا می توان این سرمایه گذاری را سودآور دانست. با این وجود، بازار تولید بیودیزل بسیار رقابتی است و به فاکتورهای متعددی ازجمله کیفیت بستگی دارد.
طور کلی، نرخ سودآوری تاسیس واحد تولید بیودیزل با ظرفیت تولید سالانه 300 هزار لیتر حدود 30 درصد برآورد می شود.
مهم ترین تجهیزات مورد نیاز برای تولید بیودیزل
مشخص کردن تجهیزات مورد نیاز در طرح توجیهی تولید بیودیزل اهمیت بسیار زیادی دارد. عدم توجه به این موضوع می تواند در محاسبه هزینه ها مشکل ایجاد کند. به طور کلی، برخی از مهم ترین تجهیزاتی که برای تولید بیودیزل ضروری هستند، عبارتند از:
- سیستم بازیافت حلال
- انواع مختلف میکسر
- اکستراکتور
آیا تاسیس واحد تولید بیودیزل از نظر اقتصادی توجیه پذیر است؟
امروزه، آلودگی ناشی از استفاده از سوخت های فسیلی به یک بحران جهانی تبدیل شده است. در همین راستا، بسیاری از کشورهای جهان در تلاش برای جایگزین کردن این سوخت ها با سوخت های پاکی ازقبیل بیودیزل هستند. در نتیجه، پیش بینی می شود که در آینده ای نه چندان دور شاهد افزایش تقاضا برای تولید بیودیزل در جهان و ایران باشیم.
طرح توجیهی تاسیس واحد تولید بیودیزل
از طرح توجیهی تولید بیودیزل جهت دستیابی به سود حداکثری استفاده می شود. این طرح شامل میزان سرمایه اولیه، هزینه ها و نرخ سودآوری است. علاوه بر این، ارائه طرح توجیهی به منظور دریافت وام، تسهیلات بانکی و حتی مجوزهای مربوطه ضروری خواهد بود.
بزرگترین برندهای تولید بیودیزل
اگرچه، تولید داخلی بیودیزل در مقایسه با سوخت های دیگر کمتر است اما چندین تولیدکننده عمده در این زمینه فعالیت گسترده ای دارند. از مهم ترین واحدهای صنعتی تولیدکننده بیودیزل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کیهان تجارت پارس پاسارگارد (تهران)
- زیست بنیان فرایند نیوساد (تهران)
- کلار پالایش رخ (چهارمحال و بختیاری)
- پترو پالایش مکران (هرمزگان)
- تعاونی باران مداوم دریا دست (مازندران)
- سوسن خسرویار (مرکزی)
- پترو پالایش پایا صنعت کوشا (هرمزگان)
- ویرا صنعت فجر طاهر (خراسان رضوی)
- پایار انرژی گستر یکتا ( البرز)
مجموع ظرفیت تولید این واحدهای صنعتی، 6376000 تن برآورد می شود.
سفارش طرح توجیهی اختصاصی
موسسه استارت وی با بهره مندی از تخصص برجسته ترین کارشناسان می تواند به شما در زمینه نگارش طرح توجیهی تولید بیودیزل کمک کند. افرادی که سفارش طرح توجیهی اختصاصی به این موسسه می دهند، از خدمات پشتیبانی 5 ماهه آن نیز بهره مند می شوند. پیش از ثبت سفارش طرح توجیهی نیز یک جلسه مشاوره تخصصی رایگان برای متقاضی برگزار می شود.
ایده های مرتبط:
- طرح توجیهی کارخانه تولید نبشی 🌟 (+گرید کانون)
- طرح توجیهی کارخانه تولید اکسیژن 🌟(+گرید کانون)
- طرح توجیهی تولید بلبرینگ و رولبرینگ 🌟(مطالعات بازار+گرید کانون)
- طرح توجیهی کارخانه نورد میلگرد 🌟(+گرید کانون)
- طرح توجیهی آلومینیوم و صنایع وابسته 🌟 (گرید کانون+مطالعات بازار)
- طرح توجیهی تولید کاتد مس + کنسانتره مس🌟 (+گرید)