طرح توجیهی پرورش بلدرچین گوشتی و تخمگذار 1401

طرح توجیهی پرورش بلدرچین گوشتی و تخمگذار 99

طرح توجیهی پرورش بلدرچین گوشتی و تخمگذار 1401

امتیاز شما

یکی از نزدیک‌ترین گونه‌ها به مرغ، بلدرچین است. طعم گوشت این پرنده شباهت زیادی به مرغ دارد و می‌توان آن را جایگزین مرغ کرد. به همین دلیل افرادی که علاقه‌مند به راه‌اندازی کسب و کارهای تولیدی و پرورشی هستند، می‌توانند با تدوین طرح توجیهی پرورش بلدرچین به صورت جدی کار خود را آغاز کنند.

تاریخچه پرورش بلدرچین

طرح توجیهی

محققان معتقدند که بلدرچین‌ در ابتدا اهلی نبوده و در قرن یازدهم ژاپنی‌های با استفاده از تکنیک‌های خاص خود، این پرنده کوچک را اهلی کردند. به مرور زمان سایر کشورها همچون چین و کره نیز این روش را آموختند و بلدرچین‌های منطقه خود را اهلی کردند.

با گذشت زمان در قرن 20 پرورش بلدرچین به صورت گسترده‌ای رواج پیدا کرد. البته تا آن زمان بیشتر مردم دنیا تنها از تخم بلدرچین‌ها برای تغذیه استفاده می‌کردند و برای همین موضوع هم آن‌ها را پرورش می‌دادند.

اما از سال 1930 کشورهای مختلفی به صورت صنعتی پرورش بلدرچین را آغاز کردند و از آن زمان بود که استفاده از گوشت آن گسترش پیدا کرد و در بین مردم نیز پذیرفته شد.

تقریباً از سال 1381 پرورش بلدرچین به صورت صنعتی در ایران آغاز شد. تا به امروز این صنعت رشد خوبی داشته و در بین مردم نیز استفاده از گوشت و تخم این پرنده، مقبولیت قابل توجهی پیدا کرده است.

[quote font_size=”17″]بنابراین پرورش بلدرچین در ایران صنعت جدیدی است و می‌توانید با تدوین و طراحی یک طرح توجیهی قدرتمند، شما نیز بخشی از سُکان این صنعت بزرگ را به دست بگیرید.[/quote]

سودآوری پرورش بلدرچین

یکی از نکات مهمی که در طرح توجیهی پرورش بلدرچین باید به آن توجه داشته باشید، سودآوری این کسب و کار است. با توجه به افزایش جمعیت، نیاز به گوشت مصرفی نیز بالا می‌رود. از این رو فعالیت در چنین عرصه‌هایی چون تأمین گوشت و مواد غذایی مصرف کنندگان، همیشه سودآور بوده و از توجیه اقتصادی خوبی برخوردار است.

  • تأمین گوشت مورد نیاز داخل
  • کمک به اشتغال جوانان کشور و مبارزه با بیکاری
  • بومی کردن پرورش بلدرچین
  • کمک به کاهش قیمت سایر گوشت‌ها از جمله «مرغ»

معایب پرورش بلدرچین

پرورش بلدرچین می‌تواند معایب خاص خود را داشته باشد که در ادامه به آن می‌پردازیم.

  • جوجه‌های بلدرچین بسیار ضعیف هستند. از این رو ممکن است در روزهای اول تولد، به خاطر آلودگی و کم توجهی به راحتی تلف شوند.
  • با توجه به عدم ثبات ارزی در کشور، ممکن است در هر دوره از خرید جوجه و تخم، قیمت آن‌ها افزایش پیدا کند.
  • اگر در مکان‌های کوچک و یا در منزل اقدام به پرورش بلدرچین بکنید، به دلیل بوی نامطبوعی که دارد ممکن است با ناراحتی و شکایت همسایه‌ها رو به رو شوید. از این رو ریسک پرورش آن در منزل بالا است.

چرا پرورش بلدرچین مفید است؟

علت مفید بودن بلدرچین این است که این پرنده‌های کوچک در سن 8 یا 9 هفتگی می‌توانند، تخم بگذارند. این مهم، مفید بودن پرورش بلدرچین را ثابت می‌کند. کوتاه بودن این فاصله زمانی می‌تواند جمعیت بلدرچین‌های شما را افزایش دهد و سریع‌تر به سوددهی برسید.

دیگر فواید پرورش بلدرچین

  • این پرنده‌ها کوچک هستند و جای زیادی را نمی‌گیرند.
  • به دلیل کوچک بودن، مواد غذایی کمی استفاده می‌کنند.
  • روند رشد بلدرچین بسیار سریع است.
  • از نظر سلامتی، گوشت بلدرچین بهتر از مرغ است چون چربی کمتری دارد.

طرح توجیهی پرورش بلدرچین

قبل از شروع هر کسب و کاری ( مانند پرورش بلدرچین گوشتی یا تخمگذار ) باید نسبت به کاری که می‌خواهید انجام دهید، منابع و اطلاعات کافی را به دست آورید. همچنین با تحقیقات میدانی و استفاده از روش‌های آماری، می‌توانید یک طرح توجیهی هدفمندی را طراحی کرده و مورد استفاده قرار دهید.

مشخص کردن دامنه پرورشی( بلدرچین گوشتی یا تخم ‌گذار )

در طرح توجیهی پرورش بلدرچین باید هدف خود را از احداث یک واحد پرورشی مشخص کنید. اگر قصد دارید که بلدرچین‌ های گوشتی را پرورش دهید، روش‌های دیگری مورد نیاز است و در صورتی که می‌خواهید بلدرچین‌های تخم‌گذار را پرورش دهید نیز شرایط آن متفاوت خواهد بود و باید مسیر دیگری را طی کنید.

البته در هر دو مورد برخی از مهم‌تر‌ین روش‌ها و ابزارهای مورد استفاده یکسان هستند که به مهم‌ترین آن‌ها خواهیم پرداخت.

سرمایه اولیه برای شروع کار

با توجه به افزایش قیمت‌ها در سال 1399، سرمایه اولیه برای پرورش بلدرچین نیز افزایش یافته است. از این رو برخی کار خود را به صورت محدود با 20 یا 30 میلیون تومان آغاز می‌کنند و برخی برای پرورش گسترده بلدرچین‌ها، از 100 تا 200 میلیون تومان بودجه را در نظر می‌گیرند.

[box type=”info” fontsize=”17″ radius=”8″]نکته:

«دوره بازگشت سرمایه در پرورش بلدرچین کوتاه خواهد بود و حداقل در بازه زمانی 2 تا 3 ماه بخشی از سرمایه‌های اولیه شما باز خواهد گشت».[/box]

خرید بلدرچین‌ها

خرید بلدرچین یکی از مهم‌ترین اقداماتی است که هر کارآفرینی باید به آن توجه داشته باشد و هزینه ‌های آن را نیز پیش بینی کند. نکته مهم در خرید بلدرچین، توجه به سالم بودن پرنده است، که در ادامه فاکتورهای یک بلدرچین سالم را توضیح می‌دهیم.

  • بلدرچین‌ها باید در حال حرکت، فعالیت و جنب و جوش باشند.
  • بلدرچین‌های سالم در خوردن آب و غذا مشکلی ندارند و این مهم به راحتی قابل تشخیص است.
  • بلدرچینی که سالم است باید در تمامی قسمت‌های بدنش، پَر داشته باشد.
  • بلدرچین‌های معمولی «Coturnix coturnix» از جمله بلدرچین‌های بومی در کشور است که پرورش آن‌ها بسیار رواج دارد و با آب و هوای ایران نیز سازگار است.

[box type=”note” fontsize=”17″ radius=”8″]نکته:

«باید توجه داشته باشید که از مراکز معتبر و ثبت شده بلدرچین‌ها و یا تخم آن‌ها را خریداری کنید. در صورت عدم توجه به این موضوع ممکن است در اول کار، بخش بزرگی از سرمایه خود را از دست بدهید».[/box]

مکان مورد نیاز برای پرورش بلدرچین

در طرح توجیهی پرورش بلدرچین ، باید هزینه‌هایی را برای مکان نگهداری بلدرچین‌ها در نظر بگیرید. با اینکه بلدرچین‌ها پرنده‌های کوچکی هستند، اما برای رشد و فعالیت به فضای کافی نیاز دارند.

فاکتورهای مهم یک مکان مناسب برای پرورش بلدرچین‌ها

  • مکان مورد نظر شما باید در جایی آرام قرار داشته باشد. بلدرچین‌ها به سر و صدا حساس‌اند و این مهم روی تخم‌گذاری آن‌ها تأثیر منفی می‌گذارد.
  • می‌توانید زمین انتخاب شده را اجاره کرده و یا خریداری کنید. اگر هم از قبل زمینی داشتید، می‌توانید از آن استفاده کنید.
  • در کف بستر پرورش بلدرچین‌ها باید خاک اره و یا پوشال‌های نرم را استفاده کنید تا پاهای آن‌ها آسیب نبیند.
  • محل پرورش بلدرچین‌ها باید از دمای مناسبی برخوردار باشد.
  • غذا و آب باید همیشه نزدیک بلدرچین‌ها باشد تا در صورت گرسنگی و تشنگی سریع به آن دسترسی پیدا کنند.
  • محل پرورش بلدرچین‌ها باید از تهویه مناسبی برخوردار باشد.
  • سالن پرورش بلدرچین‌ها باید مجهز به آب تصفیه شده، نورپردازی مناسب و گاز شهری باشد.
  • در مزرعه پرورش بلدرچین‌ها باید مکانی را برای نگه‌داری غذای آن‌ها «انبار» نیز در نظر بگیرید.
پیشنهاد به مطالعه:  طرح توجیهی تولید رنگ صنعتی و ساختمانی🌟 (کارخانه رنگ سازی)

بهترین استان‌ها برای پرورش بلدرچین

پرورش بلدرچین در هر شرایط دمایی امکان‌پذیر است. اما باید به دمای محیط آن‌ها توجه کنید. در حال حاضر، استان‌های مرکزی ایران بیشترین تعداد سالن‌های پرورش بلدرچین را دارند. اما در استان‌های سردسیر هم می‌توانید پرورش بلدرچین را آغاز کنید.

مهم‌ترین نکته توجه به دمای محیط است. اگر در مناطق گرمسیر هستید، برای خنک کردن سالن باید از تهویه‌های مناسب و سایه‌بان استفاده کنید.

همچنین در شهرهای سردسیر و یا در فصل زمستان بهتر است از سیستم گرمایشی استفاده کنید تا بلدرچین‌ها بیمار نشوند.

تأمین غذای مناسب برای بلدرچین‌ها

در طرح توجیهی پرورش بلدرچین باید به مسئله غذای پرندگان توجه ویژه‌ای شود. بلدرچین‌ها به پروتئین، ویتامین، انرژی و مواد معدنی نیازمند هستند. آن‌ها باید هر روزه بهترین مواد غذایی را مصرف کنند تا گوشت و تخم آن‌ها با کیفیت باشد.

جوجه‌هایی که تازه از تخم بیرون آمده‌اند، از «کیسه زرده» خود تغذیه می‌کنند.

بعد از 24 ساعت آن‌ها را از دستگاه بیرون آورده و با محلول‌های ویتامینه، آب و شکر تغذیه کنید.

بعد از آن جوجه‌ها نیز می‌توانند مثل سایر بلدرچین‌ها دانه خوری را آغاز کنند.

[box type=”tip” fontsize=”17″ radius=”8″] نکته: «تفاوتی ندارد که شما بلدرچین‌ها را برای تولید گوشت آن‌ها پرورش می‌دهید و یا می‌خواهید تخم آن‌ها را به فروش برسانید، باید به تغذیه بلدرچین‌ها توجه ویژه‌ای داشته باشید».[/box]

تجهیزات مورد نیاز در سالن پرورش بلدرچین

برای پرورش بلدرچین‌ها باید تجهیزات مهمی را آماده کنید و در محل قرار دهید. مهم‌ترین تجهیزات برای سالن پرورش بلدرچین‌ها عبارت‌اند از:

  1. دستگاه مناسب تهویه هوا
  2. تهیه لامپ‌های خورشیدی
  3. آبخوری و دانخوری
  4. قرار دادن سیستم برق اضطراری
  5. تهیه قفس مکانیزه
  6. خرید و نصب سیستم گرمایشی – سرمایشی
  7. کف سازی مناسب سالن پرورش بلدرچین‌ها

هر کدام از این تجهیزات نیازمند پرداخت هزینه‌ هایی است.

از این رو در طرح توجیهی پرورش بلدرچین به این مهم نیز توجه ویژه داشته باشید.

بیماری‌ها و آلودگی‌های احتمالی بلدرچین

بلدرچین‌ها نیز به بیماری‌های مختلفی دچار می‌شوند. به همین دلیل تنها راه کاهش بیماری و تلفات بلدرچین‌ها رعایت بهداشت، تغذیه مناسب و واکسیناسیون به موقع است.

رایج‌ترین بیماری‌‌های بلدرچین عبارت‌اند از: آنفولانزا، آبله، نیوکاسل، مارک، مشکل بیرون زدگی مقعد، تاول کف پا، زخم شدن کف پا و بیماری سالمونلا گالیناروم.

با تأسیس یک واحد دامپزشکی در محل پرورش بلدرچین‌ها، می‌توانید هر روزه آن‌ها را مورد معاینه قرار دهید و در صورت بیماری با اقدام به موقع، در جهت رفع آن تلاش کنید.

همچنین اگر بیماری خطرناک و واگیرداری بین پرنده‌ها به وجود آمد، باید بلدرچین‌های سالم را از بیمار جدا کرده و بعد از بهبودی بلدرچین‌های بیمار، آن‌ها را به مکان همیشگی خودشان بازگردانید.

[box type=”info” fontsize=”17″ radius=”8″]نکته: «برخی معتقدند بلدرچین بیمار را باید کشت و گوشت آن را مورد استفاده قرار داد. این فکر کاملاً اشتباه بوده و از دستورالعمل‌های بهداشتی فاصله دارد، چون باعث انتقال بیماری به انسان می‌شود. هرگز در واحد پرورشی خود چنین اقداماتی را انجام ندهید».[/box]

نکات مهم برای کاهش خسارات ناشی از پرورش بلدرچین

  1. یکی از مهم‌ترین عوامل از بین رفتن بلدرچین‌ها بیماری است. این مهم با رعایت اصول بهداشتی تا حد بسیار بالایی قابل کنترل است.
  2. لازم است واحد پرورش بلدرچین خود را بیمه کرده تا در صورت بروز مشکلات مختلف اعم از «سیل، زلزله، طوفان، بیماری و…» متحمل خسارات‌های جبران ناپذیر نشوید.
  3. سالن پرورش بلدرچین شما باید دور از «ریل قطار و جاده‌ها» باشد.
  4. واکسیناسیون پرنده‌ها را در نوبت مشخص شده انجام دهید و هرگز خودسرانه به آن‌ها واکسن نزنید.
  5. برای کاهش هزینه‌ها بهتر است محل انتخابی شما برای پرورش بلدرچین‌ها در فاصله استانداردی از شهرها قرار داشته باشد، تا هزینه حمل و نقل شما کاهش پیدا کند.
  6. در مورد کیفیت غذای بلدرچین‌ها اطمینان حاصل کنید، چون این مهم با سلامتی آن‌ها در ارتباط است.
  7. باید در فواصل زمانی تعیین شده تخم‌های نطفه‌دار را ضدعفونی کنید.
  8. محل نگهداری بلدرچین‌ها باید سم‌پاشی شود تا حیواناتی مانند کنه، که از خون پرندگان تغذیه می‌کنند، بلدرچین‌های شما را از بین نبرند. دقت داشته باشید چنین موجوداتی می‌توانند خون پرندگان شما را آلوده کنند.

استخدام کارکنان و کارگران

یکی از موارد مهمی که در طرح توجیهی بلدرچین باید به آن بپردازید، استخدام کارکنان و کارگران است. در واقع پرورش بلدرچین شما زمانی می‌تواند از توجیه خوبی برخوردار باشد که بتوانید قدم‌های بزرگی را در استخدام و به کارگیری نیروهای انسانی، بردارید.

در بخش اداری و بخش رسیدگی به سالن، باید افرادی را استخدام کنید که بتوانند در پیشبرد اهداف پرورش بلدرچین شما کمک کننده باشد. این مهم، نیازمند در نظر گرفتن هزینه‌های مشخصی است.

البته در صورتی که سالن شما کوچک است، می‌توانید به صورت خانوادگی به این کار نیز بپردازید و در هزینه‌های جاری خود صرفه‌جویی کنید.

دریافت مجوزهای لازم برای پرورش بلدرچین

برخی از افراد بلدرچین‌ها را برای مصرف شخصی و در محیط خانه پرورش می‌دهند که برای این مهم نیازی به دریافت مجوز ندارید. اما اگر می‌خواهید به صورت گسترده در زمینه پرورش بلدرچین فعالیت کنید، باید پروانه کسب و پروانه بهداشت را دریافت کنید.

نکته:

«دریافت پروانه کسب و پروانه بهداشت ضروری است. اگر این دو مجوز را نداشته باشید نمی‌توانید محصولات تولیدی خود را به فروش برسانید».

بازاریابی محصولات تولیدی از بلدرچین

برای فروش گوشت و تخم بلدرچین‌ها باید بازار مناسب آن را پیدا کنید. بخشی از بازار هدف شما می‌تواند برای برطرف کردن نیازهای داخلی باشد و بخش دیگری از بازار هدف نیز باید برای صادرات در نظر گرفته شود.

می‌توانید گوشت و تخم به دست آمده را به فروشگاه‌های سرتاسر کشور ارسال کنید.

همچنین کشورهای عراق، ارمنستان، افغانستان و جمهوری آذربایجان پذیرای گوشت بلدرچین ایران هستند.

از این رو در طرح توجیهی پرورش بلدرچین باید به امر بازاریابی و یافتن بازارهای هدف دقت کرده و برنامه‌های آن را در طرح مورد نظر ذکر کنید.

سخن پایانی…

راه‌اندازی یک کسب و کار موفق، به یک مدیریت قوی نیاز دارد. پرورش بلدرچین نیز از این قضیه مستثنی نیست. به همین دلیل قبل از تهیه طرح توجیهی پرورش بلدرچین دوره‌های آموزشی آن را بگذرانید و روش‌های مدیریت یک مزرعه پرورشی را نیز بیاموزید.

با به کارگیری اصول کاربردی پرورش بلدرچین، مدیریت قوی و همچنین داشتن پشتکار فراوان می‌توانید در این زمینه موفق عمل کنید و به یکی از بزرگترین تولید کنندگان گوشت و تخم بلدرچین در کشور تبدیل شوید.

از ترسهات عبور کن
وقتی میخوای یه کسب و کاری راه بندازی، حتی بعد از بررسی دقیق، بازهم موقع اقدام که میرسه، سروکله ترس پیدا میشه و مغز شروع میکنه به قصه بافی، بدترین سناریوهای شکست و ناکامی و همه راه هایی که شاید تلاشت به نتیجه نرسه! اگه همه پولامو از دست بدم چی!؟؟ اگه بازنده شدم چی!؟؟ اگه کسی از طرحم استقبال نکنه چی!؟؟ اگه نتونم!؟؟ اگه نشه!؟؟ و …
در جواب همه سیاه نمایی ها میشه پرسید؛ پس همه احتمالات دیگه چی؟؟؟ اگه بترکونه چی؟؟؟ اینکه بهترین و مهمترین اقدام زندگیم بشه چی؟؟؟ اینکه زندگیم رو از این رو به اون رو کنه چی؟؟؟ اینکه یکی از بهترین های حوزه کاری خودم بشم چی؟؟؟ اینکه زنجیره فقر و نداری برای چندین نسل بعد از خودم از بین بره چی؟؟؟ اینکه خودم و خانواده ام برای همیشه در رفاه و آرامش باشیم چی؟؟؟ اینکه اسمت به نیکی و به فراوانی یاد بشه چی؟؟؟ و …
بحث خوشبینی کورکورانه نیست، بحث برقراری تعادله بین انتظار برای نتایج مثبت و منفی و بحث اینه که اگه تو آگاهانه ورود نکنی، ذهنت فقط به نتایج منفی می پردازه و به همین خاطره که خیلی هامون همون اول مسیر منصرف میشیم و هیچ اقدامی نمی کنیم.

استارت وی

سفارش طرح توجیهی اختصاصی
02191306924 

09303217722

ساعات پاسخگویی: 8 صبح تا 10 شب

نظرات (4)

قاسم علیخانی

آقا من کاملا توجیح شدم که این کار رو شروع کنم. اگه این مقاله اینقدر کامل توضیح داده باشه، پس طرح هم کامله کامل هست. فقط لطفا پشتیبانی هم کنید ممکنه در طول مسیر خیلی سوال برام پیش بیاد.
ممنونم ازتون.

کاظم بهمرام

من بیش از 15 سال پیش تجربه این کار رو داشتم. البته طرح برای من نبود و اون موقع ها کارگر بودم توی پرورشگاه بزرگی که فقط بلدرچین پرورش می داد.
امروز من خودم می خوام این طرح رو شروع کنم و با یه سرچ ساده توی نت با طرح شما آشنا شدم.

یحیی رسول نژاد

سلام. طرح توجیحی های بسیار متنوع و خوبی دارید. من این طرح توجیحی پرورش بلدرچین رو می خواستم فقط قبلش می خواستم بدونم که این قیمت هاش بروز شده اند یا برای خیلی وقت پیش هست؟

    علی حاجی پور

    سلام جناب رسول نژاد طرح بلدرچین هنوز نوشته نشده و بزودی انجام میشه